Vi har ikke så meget drivhusplads. I sensommeren 2016 fik vi dog et 6 kvadratmeter drivhus til. På den måde har vi udvidet det samlede areal. Sidste år kunne vi slet ikke have alle planterne stående i drivhuset. Ihvertfald ikke hvis man skulle kunne komme til at passe dem ordentligt. Enkelte planter fik heller ikke nok lys af samme årsag, så nu har vi sat et max antal på chilier på 30 stk. Jeg har rigtigt svært med at holde det, men i den sidste ende ved jeg, at det irritere mig, at jeg ikke kan give planterne de rette betingelser. Til gengæld har vi i år lavet flere dubletter til at plante ud eller give væk.
Jeg synes efterhånden, at vi har nået en ret fornuftig fordeling og har fundet nogle sorter der virker for os. Vi har holdt os til 4 meget stærke. Vi bruger bare ikke ret mange af dem. Selv om de tit er voldsomt smukke. Istedet for har vi tilføjet et par på middel fronten ( Aji Blondie, Aji Fantasy og Kæmpe Jalapeno.) Vi har de sidste par år prøvet at dyrke mange sjove sorter Blandt andre Purple Ufo, Czechoslovakien Black, Peter Penis osv, men de har ikke været en gentagelse værd.
Billeder af drivhuset sidste forår. Det er indrettet med et bed langs
med den ene langside og gavl.
|
Af sorterne uden styrke vil jeg gerne fremhæve den søde saftige Hungarian Yellow Wax Sweet. Den er simpelthen en virkelig god lille snackpeber også som umoden. Chocolat Mini Bell Peber har vi haft i et par år nu. Den sætter utroligt mange frugter og er en yderst levedygtig plante. De smager godt ovnbagt med ost i. Vi har en del medlemmer i familien der ikke kan lide chili og så er det meget godt at kunne sætte noget uden styrke på fadet også. Tykskallet peberfrugt er en jeg har taget frø fra. den var så lækker tykskallet. Jeg håber ikke at det er en f1, men det må tiden vise. Alma har jeg lige fået frø af igår. En lækker meget tykskallet peberfrugt. Den er ikke prøvet før. Jeg har dog smagt den før og den har den tykkeste skal jeg har oplevet, så det bliver spændende. jeg har en formodning om at den er fuldstændigt fantastisk som ovnbagt, men det vides ikke med sikkerhed.
Sorter uden styrke:
Hungarian Wax Yellow Sweet, Chocolat Mini Bell Peber, Tykskallet Peberfrugt (fra butik), Alma.
Mad chilier:
De chilier vi bruger allerflest af er de mere tykskallede milde chilier. Jeg kalder dem "mad" chilier, fordi de udgør en ret i sig selv, hvis man griller dem eller kommer dem i ovnen med ost i. Denne kategori er for mig den aller vigtigste. De er en reel grøntsag og ikke noget der kun bruges som smag til en anden ret.
Tapas Chilien er også en, jeg tror jeg vil kunne skrive under på, at vi altid skal have. Den er så utrolig nem. Jeg har haft dyrket den i potter udenfor, fordi jeg har læst, at det var en af de sorter der klarede sig godt på friland. I år har jeg endda tænkt mig at plante dem ud i bedet i en række. Det er jeg lidt spændt på. af favoritterne er de meget almindelige Hungarian Hot Wax, Hot Banana og Anaheim. Hov havde nær glemt Elefant Chilien og Santa fe Grande. De er også værd at prøve.
Milde "mad" chilier:
Anahim, Big Jim, Mulato Isleno, Ancho Grande, Hungarian Hot Wax, Hungarian Black,
Elefant Chili, Santa Fe Grande, Hot Banana, Tapas Chili, Kæmpe Jalapeno.
Billedet er fra efteråret 2016 og viser nogle af mine yndlings chilieer.
|
Claus er vild med Aji Lemon, så den er et must og i år bliver den flankeret af Aji blondie og Aji Fantasy. Sidste år havde vi Aji Pine-apple, men synes den lå for tæt op af Lemonen, så den er væk i år. For mig er Bulgarien Carrot en af de sikre vinderer. Den giver meget, kan bruges grøn i ovnen og jeg synes, at den bider dejligt. Claus kan ikke lide den. Det er utroligt hvor forskelligt smag er.
Af de mere almindelig styrke chili har vi også Jalapeno. Jeg tænker at der er en grund til at den er en af de allermest kendte. Den er fantastisk. Vi har sået tre slags i år Jalapeno, Jalapeno Purple og Kæmpe Jalapeno. Pinnochios Nose er kun med af den årsag at den skal på friland. Det havde jeg sidste år og det gik faktisk fint. Det er en smuk plante, men den er på en måde overflødig, for den har ikke meget smag, brænder kun og jeg synes det er bedre at bruge Thai Chili eller Aji i madlavningen. Monkey Face er en af mine favoritter. Jeg bruger den ligesom de mere tykskallede til at lave i ovnen med ost. Den får vi bare rigtig mange planter af i år. Vi har haft meget held med den. Jeg bruger tit frugterne grønne i ovnen også. Den er ikke så stærk som grøn skal lige siges. Det er godt med nogen man kan bruge grønne, for så bliver vente tiden knap så lang. Når man napper chilierne lidt tidligt kan planten nå at sætte en omgang mere og det er jo en lille bonus i sig selv.
Almindelig styrke chili:
Jalapeno, Jalapeno Purple, Bulgarian Carrot, Aji Lemon, Aji Blondie, Aji Fantasy, Pinnochios Nose,
Monkey Face.
De meget stærke:
For min skyld behøvedes vi heller ikke at have Carolina Reaper, men Claus insistere på, at man skal have verdens stærkeste chili ( jeg tror det er en mandeting ) og så må vi jo hellere det. Jeg har brugt de sidste frø i år, så hvis der ikke kommer nogle frugter, bliver det en naturlig afgang. Chocolat Scotch Bonnet er jeg ret pjattet med. Bevares den er stærk, men den er så nem at dyrke og bliver altid til de smukkeste planter. Den virker bare og det giver altså point hos mig. Pink Tigeren er ikke spiret, så den er lidt uvis endnu. Thai Chilien er jeg ret spændt på. Den er spiret fint ihvertfald.
Meget stærke sorter:
Thai Orange, Chocolat Scotch Bonnet, Carolina Reaper, Pink Tiger.
Vindueskarms chilier:
Jeg har også altid et par chilier, der kan stå i lidt mindre potter. Vindueskarms chilier kalder jeg dem. Habanero lemon har vi haft på den måde et par år nu og vi har også haft Teapot Yellow og Vivis White på den måde, men i år har vi kun Habanero lemon og Toluca, som er en chili jeg har fået ved at tage frø fra en chili fra et supermarked. Toluca chilien bliver nu ikke helt så nemt bonzai agtig som Habanero lemon, men den er køn og det er også rart at have et par planter man kan bruge som værtindegaver.
Vindueskarms chili:
Habanero Lemon, Toluca.
Tomater og chilier i vores vinduekarm lige nu.
|
Toluca Chilien bliver helt laksefarvet nærmest når den modner. |
Så skal de bare fyldes med ost. Det er en sand fryd at dyrke sine chilier selv :-) |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar